2010. december 19., vasárnap

A Nap cirkusza


Talán nem állok egyedül azzal, hogy a Cirque du Soleilről sokáig azt hittem, hogy francia. Holott az 1984-ben alapított, immár ezer artistát foglalkoztató cég kanadai, a tulajdonos, Guy Laliberté tűznyelőként hajdanában Quebec utcáin szórakoztatta a járókelőket.

Jelenleg a világ különböző részein 22 műsoruk fut párhuzamosan, ezek mindegyike valamilyen témát - történetet dolgoz fel. A művészek végtelenül profi kiképzést kapnak, napi nyolc órát próbálnak. Ez az összeszokottság teszi lehetővé, hogy a színpadon a szereplők improvizálhatnak, bizonyos kereteken belül persze.

A soknemzetiségű társulatban családias a hangulat, nagy az összetartás. A francia név ellenére a közös nyelv az angol.

December első felében léptek fel Budapesten a Saltimbanco című előadással, és ebből az alkalomból több újságban jelent meg beszélgetés Boi Gergellyel, a nemzetközi társulatnál dolgozó kevés magyar egyikével, aki a montreali bázisról így beszélt: "Olyan Margitsziget-területű a központ, óriási próbatermekkel, kosztümgyárakkal. Az egy munkahely, ott megy a kiképzés, vannak apartmanok, szolgáltatások. Mindent alánk raknak a kajától a nyelvtanárig, és van akrobatika meg színészképzés. Elájultam, amikor először megláttam."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése