2014. október 4., szombat

Rutherford Kanadában


Képtalálat a következőre: „rutherford”Rutherfordról nagyjából mindenki hallott, ha máshol nem, az iskolában. De talán nem csak nekem újdonság, hogy évekig dolgozott Kanadában, méghozzá karrierje és a tudomány fejlődése szempontjából fontos időszakban.

Ernest Rutherford (1871-1937) 1898-ban a Cambridge-i Egyetemet hagyta ott Montrealért. Főképpen anyagi okokból: a McGill ugyanis fizikaprofesszori állást és annak megfelelő fizetést kínált az ifjú zseninek, aki zsenge kora miatt erre Cambridge-ben nem számíthatott.  "A McGill Egyetemnek jó híre van, ötszáz font nem túl rossz, és a fizikai laboratórium a maga nemében a világ legjobbika, úgyhogy nincs okom panaszra." 

Montreali évei alatt amerikai egyetemek egyfolytában ajánlatokkal bombázták, de a McGill fizetésének emelésével sokáig meg tudta tartani. Végül 1907-ben visszautasíthatatlan ajánlat érkezett és Rutherford Manchesterbe költözött, ahonnan 1919-ben tért vissza Cambridge-be.

A kémiai Nobel-díjat 1908-ban kapta meg „az elemek bomlásának kutatásáért és a radioaktív anyagok kémiájában elért eredményeiért".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése