2010. november 22., hétfő

Korrupció és politika

Egy múlt heti közvélemény-kutatás szerint Quebec lakosainak 75 százaléka gondolja úgy, hogy a tartomány korrupt, és 62 százalék jelezte, hogy nem bízik a helyi politikusokban. Meglehetősen negatív hozzáállás, gondolhatnánk, ha nem tudnánk, hogy folyamatosan mekkora botrányok rázzák meg a közéletet.

Bár a Macleans magazinban már szeptemberben megjelent egy cikk, amely Quebec tartományt a legkorruptabbnak nevezte az országban, a bomba nagyjából két hete robbant, amikor több helyi vezetőről nagyon kínos hírek kerültek napvilágra. Például Mascouche-ban, ami Montreal egyik külvárosa, a polgármester nemcsak pénzt kért, hanem egy egész házat ajándékba az egyik építési vállalkozótól bizonyos szerződésekért cserébe.

És azóta egyre durvább dolgok derülnek ki maffia-kapcsolatokról, védelmi pénzekről, befolyással való üzérkedésről és párt- illetve kampányfinanszírozásról. Mindezek ellenére vagy éppen ezért Charest tartományi miniszterelnök egyelőre elzárkózik attól, hogy vizsgálóbizottság álljon fel.

Egy biztos: Quebec-ben az adófizetőknek közel harmadával többe kerül ugyanaz az útszakasz megépítése, mint bárhol máshol Kanadában. Ez a tény önmagában sokat elárul a közélet tisztaságáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése