2010. november 14., vasárnap

Francia-kanadai felesborsó leves

Kanadában nagyjából 6,5 millió francia-kanadai él, a többség Quebec tartományban. Innen származik ez az étel, ami annyira elterjedt, hogy gyakran magukat a francia-kanadaiakat is pea soup-nak azaz borsólevesnek nevezik-nevezték, ami persze  távolról sem mondható ildomosnak. Ez egyben arra enged következtetni, hogy hajdanában e népcsoport anyagi helyzete többnyire nem volt túl rózsás, ezért voltak kénytelenek sűrűn fogyasztani ezt a szegényember-eledelt. Egy nagyon jóízű, ugyanakkor igazán olcsó és laktató leves receptje következik.

1/2 kg sárgaborsó, amit előző este beáztattunk vízbe
1/4 kg füstölt hús vagy húsos szalonna egészben
1/2 csésze feldarabolt szárzeller
1/4 csésze lereszelt sárgarépa
1/4 csésze felaprított petrezselyemzöld
1 nagy fej hagyma apróra vágva
1 babérlevél
1 kiskanál borsikafű

őrölt fekete bors

Az összes hozzávalót egyszerre feltesszük főni 2 liter vízben. Két órai főzés után a leves kész. Ilyenkor szokták a füstölt húst vagy szalonnát kivenni és feldarabolni, majd visszatenni. Ennyi az egész.

A borsikafű (azaz csombor) helyett lehet más zöld fűszert használni, pl. zsályát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése