2011. február 17., csütörtök

Melasztorta

A melasztorta nálunk ismeretlen, sőt, a legidősebb korosztálynak kifejezetten baljóslatúan hangzik, hiszen a háborús időkben cukor híján fanyalodtak a melaszra. Viszont angol nyelvterületen igencsak népszerű ez az édesség A következő recept egy kanadai specialitásokat bemutató gyűjteményből származik.

A tésztához összekeverjük az alábbiakat - nem fontos, hogy teljesen összeálljon, az is elég, ha morzsalékos:

1 1/2 csésze liszt
1/4 csésze porcukor
1/4 teáskanál só
1/2 csésze vaj (ez kb. 12 dkg)
1 tojás sárgája
1 evőkanál víz

Fél órát hűtőszekrényben pihentetjük, majd egy 23 cm átmérőjű tortaforma aljára és oldalára nyomkodjuk. Alufóliával letakarjuk, arra szárazbabot vagy külön erre a célra kapható kerámia-golyőkat helyezünk és 190 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Ezt vaksütésnek nevezik, arra szolgál, hogy a tészta az elősütés alatt megtartsa formáját. A sütőből kivéve eltávolítjuk a babot és az alufóliát.

A töltelék végtelenül egyszerűen elkészíthető. Kissé felmelegítünk

1 csésze aranyszirupot (ez a világos melasz) és
1 evőkanál sötét melaszt (akár el is hagyható).
2 csésze friss zsemlemorzsa,
reszelt citromhéj (természetesen csakis kezeletlen gyümölcsről) és
3 evőkanál citromlé kerül bele.

Összeforgatjuk és az elősütött tésztára öntjük. 15-20 percre visszatesszük a sütőbe.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése