2011. január 31., hétfő

Az aranyásók városa


Az aranyláz Yukonban 1896 augusztusában kezdődött, amikor három szerencsés fickó aranyat talált a Nyúl forrás vizében. Dawsont azonban nem ők, hanem egy negyedik aranyásó, Joseph Francis Ladue alapította a következő év januárjában, és arról a geológusról nevezte el, aki tíz évvel korábban feltérképezte a környéket.

A Klondike és a Yukon folyók találkozásánál fekvő városkába villámgyorsan érkeztek a gazdagodni vágyók,
1897 nyarán nagyjából ötezren éltek itt az alapító legnagyobb örömére, aki a telkeket 800 és 8000 dollár közötti áron mérte. 1898-ra a lakosság már 40000 főre duzzadt, de az aranyláz hamar lecsengett és Dawson elvesztette vonzerejét.

Most Dawson Citynek mindössze kb. 1400 lakója van, akik büszkén őrzik a hagyományokat. A vadonatúj épületek nem lóghatnak ki a sorból, illeszkedniük kell a régiekhez, ezért aztán a kisváros pont olyan, ahogy azt a westernfilmek alapján elképzeljük.

A Gyémántfogú Gertie kaszinójában ma is naponta többször kánkánoznak a táncoslányok és közben ugyanúgy el lehet játszani a pénzt, mint egykoron. A bevételből állítólag a régi házak helyreállítását finanszírozzák.

Természetesen temetőből van a legtöbb: szabadkőműves, katolikus, protestáns, zsidó, rendőrségi, stb. Lehet benézni a múzeumokba is, a legfőbb látnivaló azonban maga a táj:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése