2011. július 7., csütörtök

1964 - szobrászati szimpózium


Aki Montreálban a Mont Royal felé sétál, rábukkanhat Székely Péter (1923-2001) egyik szobrára. (Ő az a művész, akinek a nagyvilágban sokfelé, többek közt a budapesti Nagyvárad téren is találkozunk egyik alkotásával.) Negyvenhét éve áll ott a Kőangyal - L'ange de pierre.

1964 nyarán tartották meg ugyanis azt a nemzetközi szobrászati szimpóziumot, ami az első ilyen esemény volt Észak-Amerikában. A világ különböző pontjairól érkeztek szobrászok ide, hogy a város meghívására két hónap alatt elkészítsék művüket. A szabad ég alatt dolgoztak, így minden szobor már eleve a jövendő kiállítási helyére került.

Nemcsak a rövid határidő, az időjárás és a nyelvi korlátok okoztak nehézségeket, hanem az alapanyaggal is gond volt. A görög Geraszimosz Szklavosznak (1927-1967) például kétszer kellett nekiveselkednie a faragásnak, az első kőtömb ugyanis selejtesnek bizonyult.

A sok monumentális alkotás közül a legnagyobb egy 12 m átmérőjű, fémrudakból és lemezekből készült gömb volt, Robert Roussil (1925-) kanadai szobrász műve, sajnos, már nem látható, szétszedték. De a többi most is ott áll, a gyönyörű, nyáron zöld, télen hófehér tájban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése