2011. július 23., szombat

A leghosszabb híd
Kanada leghosszabb hídja a Konföderáció-híd, amely az ország legkisebb tartományát, az Edward herceg szigetet köti össze a szárazfölddel. Korábban gőzhajóval, majd komppal lehetett ide eljutni, és télen a zord időjárás gyakran elvágta a szigetieket a külvilágtól.

Az építkezést parázs vita előzte meg, melyet 1988-ban népszavazással zártak le, ahol a híd hívei voltak (közel 60 %-kal) többségben. A munka 1993. október 7-én indult. Ehhez a kanadai alkotmányt is meg kellett változtatni, mivel az a kormányt gőzhajó-összeköttetés biztosítására kötelezte 1873 óta - akkor csatlakozott ugyanis a sziget Kanadához.

Az 1997. május 31-én átadott híd 12,9 km hosszú és 11 m széles. Középtájon 60 m a vízfelszíntől való távolság, ezen a ponton haladhatnak el alatta a nagy tengerjáró hajók.

A hídpénz attól függ, hány tengelye van a gépjárműnek. A jelenleg érvényes árlista szerint egy személyautó (vagy bármilyen egyéb két tengelyű jármű) 43.25 kanadai dollárért mehet oda-vissza. Ezzel ez a legdrágább híd egész Észak-Amerikában. Gyalog vagy kerékpárral nem lehet útnak indulni, de működik egy olcsó kisbuszjárat, melyre 4 dollár a jegy (ha a biciklit is magunkkal visszük, akkor 8).Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése