2011. szeptember 23., péntek

A Cantor-gyűjtemény
Kanadai rekorddöntést, másfél millió dolláros bevételt várnak a hétvégi New York-i bélyegaukción. A 69 esztendős, Ottawa-i Daniel Cantor, aki amúgy marhahús-nagykereskedőként kereste kenyerét, évtizedek szorgos munkájával szedte össze az 1851 és 1868 között kiadott összes kanadai bélyegrégiséget.

Az aukciós cég szerint a legvonzóbb darab az első képen látható, jó állapotú fekete 12 pennys, melyet 1852 júniusában küldtek el Montrealból New Yorkba. Cantornak néhány éve 285 000 dollárért sikerült megvásárolnia, szintén aukción, ahol hatalmas párharc után lett az övé. Azért különösen büszke erre a példányra, mert korábban a legnagyobb gyűjtők birtokában volt.


Természetesen a híres 1851-es, 3 pennys hód sem maradt ki. Az alsó képen szereplő 12 pennys pár (összesen három ilyen ismert az egész világon) pedig azért is különleges, mert az ifjú Viktória királynőt ábrázoló, magas névértékű bélyegre eleve csak keveseknek volt annak idején szüksége, el lehet képzelni, milyen súlyos volt az a küldemény, melyre nem is egyet kellett belőle ragasztani.


A 443 darabos kollekció első darabját 1969-ben szerezte meg Cantor, aki a gyűjtőszenvedélyt édesapjától örökölte. "A gyűjtemény immár teljes, semmi sem hiányzik belőle. Számomra a versenyfutásnak vége, hadd élvezze valaki más is."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése