2011. augusztus 30., kedd

Kanadai szentek

A katolikus egyház összesen 11 kanadai szentet ismer el. 1930-ban avatták szentté azt a nyolc jezsuita hittérítőt (hat papot és két segítőjüket), akiket az 1640-es években az őslakosok olyannyira nem szívesen fogadtak, hogy kit szörnyű kínzások után, kit kissé kevésbé gyötrelmes módszerrel végleg elhallgattattak.

Marguerite Bourgeoys (1620-1700) apácarendet alapított Ville Marie-ban (a mai Montrealban) és iskolát, ahol gazdagok és szegények együtt tanulhattak. 1982 óta szent.

1990-ben került be a katolikus szentek sorába Marguerite d'Youville (1707-1771), aki miután megözvegyült, otthont alapított a szegények és elesettek számára. Később létrehozott egy apácarendet, amely átvette és üzemeltette a montreali kórházat.

André testvért (1845-1937) a pápa tavaly avatta szentté. A korán megárvult, szinte írástudatlan fiú sokféle munkát kipróbált, mígnem 26 éves korában befogadta a Szent Kereszt rend és a Notre Dame kollégium kapusa lett.
Emberek ezrei hittek abban, hogy imái erejével meggyógyította őket, noha ő maga ezt mindig is tagadta és a csodákat Szent Józsefnek tulajdonította. Ezért határozta el 1904-ben, hogy Szent József tiszteletére kápolnát emel. Az egyszerű kis építmény mellett húsz évvel később indult el a Mount Royal-on ma is látható hatalmas bazilika építése, melynek befejezését már nem érhette meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése