2011. október 25., kedd

A szeparatizmus már nem olyan csábító


Jó hír a kanadai többségnek: Québec tartományban minden valószínűség szerint a józan ész kerekedik felül. A franciák függetlenedési vágya, ami hosszú évtizedek óta fenyegette az ország egységét (egészen pontosan 1967 óta, amikor René Lévesque kilépett a Liberális Pártból, mert az elvetette a szuverén Québec gondolatát, majd a rákövetkező évben megalapította az erősen nacionalista és függetlenségpárti Parti Québecois-t), egyre csökken. Legalábbis ez derült ki egy internetes felmérésből, melynek során 1000 ember - 855 francia és 145 nem francia - véleményét kérdezték meg.

A válaszolók 63 %-a büszkén vallotta magát egyszerre Québec-inek és kanadainak. Szintén 63 % gondolta úgy, hogy több előny mint hátrány származik abból, hogy a tartomány a szövetségi állam része. 71 % szerint a szuverenitás kérdése már nem aktuális. Itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy 2010. áprilisában egy hasonló közvélemény-kutatás során még 58 % vélekedett így, a tendencia tehát megnyugtató.

Ugyanakkor azonban tény, hogy a megkérdezettek 73 %-a szeretné, ha a kanadai alkotmány hivatalosan elismerné a Québec-i nemzetet és még mindig 25 % támogatja - támogatná a független Québec kikiáltását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése