2011. november 29., kedd

A Kanadai Nemzeti Galléria



A Nemzeti Galériát 1880-ban Ottawában hívta életre az akkori főkormányzó, John Campbell, aki nagy rajongója volt a művészetnek, így a legelső festmények kiválogatásában élvezettel vett részt. A gyűjtemény nemcsak vásárlással, hanem ajándékozással is gyarapodott, például egy későbbi főkormányzó, Vincent Massey adományai jelentősen hozzájárultak a gazdagításához.

Hányatott előélet, többszöri költözködés után 1988-ban érkeztek meg a műalkotások a képen látható üvegből és gránitból komponált épületbe, melyet Moshe Safdie tervezett és amely 2000-ben bekerült az elmúlt ezer év legkiválóbb kanadai építészeti alkotásai közé. 2005-ben állították fel Louis Bourgeois jellegzetes óriáspók-szobrát a galéria előtti téren.

A gyűjtemény célja természetesen legfőképp a kanadai művészek festményeinek, rajzainak, szobrainak és fényképeinek bemutatása, de láthatók itt világhírű európai és amerikai alkotások is.

A felnőtt belépőjegy ára 9 dollár, kivéve a csütörtök estét, amikor ingyenes a belépés. A jelenlegi igazgató, Marc Mayer azt szeretné mihamarabb elérni, hogy az állandó tárlatok megtekintéséért egyáltalán ne kelljen fizetni, hiszen akkor bárki bármikor élvezhetné a kiállított műveket pénztárcája vastagságától függetlenül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése