2011. december 22., csütörtök

Kanadai karácsony: tourtiere

Nemigen találni hagyományos karácsonyi ételt a kanadai konyhában. Ezt a húsos lepényt egész évben szívesen fogyasztják a francia kanadaiak, de leginkább mégis december 24-én este a vacsora részeként. A töltelék eredetileg galambból készült, az immár kihalt észak-amerikai vándorgalamb, a tourte húsából (innen ered a lepény neve: tourtiere).

A szokásos lepénytésztának többféle receptje ismert, íme egy a sok közül:

30 dkg liszt
22 dkg hideg vaj felkockázva
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
6-8 evőkanál jeges víz

Legegyszerűbb robotgéppel eldolgozni. Akkor a legjobb, ha apró vajmorzsák maradnak a tésztában. Felhasználás előtt legalább egy órát pihenjen a hűtőben.

Belevaló töltelék:
1/2 kg darált sertéshús
1/4 kg marhahús
1 felaprított vöröshagyma
1 szétnyomott fokhagymagerezd
1/2 csésze víz
1,5 teáskanál só
1/2 teáskanál kakukkfű
1/4 teáskanál zsálya
1/4 teáskanál őrölt feketebors
1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg

Mindent egyszerre beleteszünk egy serpenyőbe, felforraljuk és 5 perc párolás után belekanalazzuk a tészta felével kibélelt kb. 24 cm átmérőjű sütőformába. A tészta másik felével beborítjuk, a széleket összenyomjuk. A közepét kissé bevágjuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson. 220 fokon kb. 40 percig sütjük.

A tölteléket lehet persze cifrázni, például zsemlemorzsa, gomba és/vagy szárzeller hozzáadásával. A fűszerek variálhatók, szegfűborsot, fahéjat, petrezselyemzöldet és csombort is tehetünk bele.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése