2017. január 25., szerda

Hat nap tüdő nélkül

Melissa Benoit, left, hugs her daughter Olivia. 'You really come from the brink of death to back living at home. But I’m just so grateful, so happy to be home,' she said.
Melissa Benoit cisztás fibrózissal született. Tavaly áprilisban a 32 éves burlingtoni asszony influenza miatt került kórházba. Alig kapott levegőt és köhögési rohamai olyan erősek voltak, hogy eltörték bordáit. A gyulladt tüdő megtelt vérrel és váladékkal. 
Az antibiotikumok hatástalanok voltak, a leküzdhetetlen fertőzés szervleállásokhoz és szeptikus sokkhoz vezetett. Melissa haldoklott. Orvosai a torontói kórházban radikális döntésre kényszerültek. Kilencórás műtéttel eltávolították a menthetetlen tüdőt, amely olyan súlyos és roncsolódott volt, hogy alig tudták kibányászni mellkasából. 
Ezután két gép tartotta Melissát életben. Az egyik oxigénnel táplálta vérét, miközben eltávolította a széndioxidot, azaz tüdőként funkcionált, a másik szívének segített a keringést fenntartani. Percek múlva vérnyomása normalizálódott. Most már csak az volt a kérdés, meddig tarthatják ebben az állapotban.
Szerencséjére öt-hat napon belül találtak megfelelő donor-tüdőt. Amikor a transzplantációs műtét után magához tért, olyan gyenge volt, hogy a kezét sem tudta felemelni. Édesanyja azt kérte tőle, ha hallja, amit mond, dugja ki a nyelvét. És jó húsz perc telt el, mire ez sikerült.  
"Olyan hálás és boldog vagyok, hogy itthon lehetek. Soha nem hittem, hogy újra fogok tudni járni." Melissa számára az is csodálatos érzés, hogy nem köhög és kap levegőt, hiszen a cisztás fibrózis miatt korábban folyton köhögött. 
Még nincs túl a nehézségeken. Veséi leálltak a szepszis miatt, dialízisre szorul. Most azt reméli, nemsokára elég jó állapotban lesz ahhoz, hogy új vesét kapjon édesanyjától. 

A fotót készítette: NATHAN DENETTE / THE CANADIAN PRESS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése