2010. április 19., hétfő

Kanadai hősök 2.

Majdnem napra pontosan most múlt harminc éve, hogy Terry Fox nekiindult a hosszú útnak, amit nem sikerült ugyan végigfutnia, de amivel mégsem vallott kudarcot.

A történetet rengetegen ismerik hazáján kívül is. Egy tizennyolc éves fiúnak szembe kell néznie a csontrákkal és következményével: egyik lábát térd fölött amputálják. A kórházban tapasztalt rengeteg szenvedés láttán elhatározza, hogy megpróbál tenni valamit. Terve az, hogy keresztülfut Kanadán és közben pénzt gyűjt a rákkutatásra. Csak egyetlen dollárt kérne minden honfitársától, a végcél 24 millió dollár.

Hosszú hónapokat edz, hogy fizikailag felkészüljön az elképesztő vállalkozásra, hiszen naponta 42 kilométert akar megtenni. Amikor 1980. ápr. 12-én elindul az Atlanti-óceántól, nem sokan figyelnek oda. De kitartása lassan mindenkit lenyűgöz és amikor 143 nappal később, 5 280 kilométer megtétele után a továbbterjedő betegség megállítja, már az egész ország szívébe zárta.

Terry Fox 1981 júniusában meghalt, de a nevét viselő alapítvány azóta is minden szeptemberben megrendezi
a Terry Fox futást, nemcsak Kanadában, hanem a világ sok más országában is, és a rákkutatásra összegyűjtött immár több mint 500 millió dollárt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése