2010. április 5., hétfő

Paradicsom a Leslie utca végén


Majd ötven éve kezdték el a feltöltést az Ontario tavon, mert a kikötő bővítéséhez hullámtörőt akartak építeni. Később a hajóforgalom növekedés helyett visszaesett, így a kikötőfejlesztési terv kukába került, de a városból ezután is ide hordták a sittet és a földet. Azt hihetnénk, hogy rettenetes természetpusztítás lett az eredmény.

Az immár 5 kilométer hosszú mesterséges földnyelvet a hosszú évek-évtizedek alatt a növényzet benőtte, megtelepedett az állatvilág és a városlakók egyik kedvenc kirándulóhelye lett. Noha a déli részére még ma is hordják az építési törmeléket és könnyen előfordulhat, hogy törött wc-csészék csillannak meg a napfényben, az északi felén szinte háborítatlanul élhetnek a növények, és közöttük a kígyók, teknősök, békák, hódok, vidrák, rókák, prérifarkasok ...

A madárkedvelők élvezettel járnak erre, össze is állították az itt látott több mint 300 madárfaj katalógusát, mely állandóan bővül. Ugyanígy, ha a megfigyelő olyan különleges lepkére bukkan, ami nem szerepel az immár jó ötvenes listán, jelentenie kell a természetvédelmi hatóságnak vagy a Földnyelv barátainak. Ez a társaság 1977-től küzd azért, hogy a félsziget továbbra is nyitva álljon a kirándulók előtt.

A Leslie utca végén, tulajdonképpen annak meghosszabbításával kialakult park csak hétvégeken látogatható. Autóval behajtani tilos, de gyalog, biciklivel vagy görkorcsolyával szabadon bejárható. A "természet lágy ölén" érezhetjük magunkat, a civilizációtól távol, pedig közvetlenül mögöttünk ott magasodik Toronto belvárosa a felhőkarcolókkal és a híres toronnyal.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése