2010. május 9., vasárnap

Caster canadensis




Első pillantásra Kanada nemzeti jelképe nem igazán parancsol tiszteletet. De a felületes szemlélő téved: épp a múlt héten járta be a világhálót a hír, miszerint az űrből is látható az a 850 méteres gátrendszer, amit az egyik kanadai nemzeti parkban épített egy több hódcsaládból álló kolónia. Mit tud ehhez foghatót felmutatni az amerikai sas, az orosz medve vagy a brit oroszlán?

A hód egy nagyobbacska rágcsáló, átlag egy méter hosszú és húsz kiló a súlya. Fakérget, gyökereket és egyéb növényi táplálékot fogyaszt. Víz mellett él, és az általa kidöntött fákból és iszapból építi "várát", amelynek a víz alatt van a bejárata, de padlója a
felszín fölött van. A hódok egy életre választanak párt maguknak, és a szülők két éves korig gondozzák utódaikat, melyek a születésük utáni napon már úszkálnak.

A fákat metszőfogaik segítségével döntik ki, egyrészt táplálékszerzés, másrészt gátépítés céljából. A gátakkal duzzasztják fel a vizet, ami biztosítja, hogy lakásuk bejárata mindig rejtve maradjon. Télen a befagyott víztükör alatt felhalmozott ágakkal táplálkoznak, téli álmot nem alszanak.

A hód 1975. március 24-én lett hivatalosan is Kanada jelképe. De ez nem jelent megkülönböztetett bánásmódot. Sőt, épp ellenkezőleg. Mivel a vízduzzasztással gyakran
okoznak kárt ezek az állatok, Manitoba tartományban akár 50 dollár jutalmat is kifizetnek egy gátépítőművész "hatástalanításáért".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése