2010. június 7., hétfő

Csatornahajózás


A 202 kilométer hosszú Rideau csatorna Ottawa és Kingston között 1832-ben készült el. A britek eredetileg azért határozták el a megépítését, hogy biztonságos útvonalon haladhassanak a katonai szállítmányok. (A nagyszabású vállalkozást irányító John By ezredesnek utóbb életének hátralévő része nem volt elég ahhoz, hogy teljesen tisztára mossa nevét a pénzügyek kezelése miatt rá záporozó vádak alól.)

A méregdrágán megépült vízi út, mely 47 zsilipet, egy gátat, 16 tavat és két folyót foglal magába, fellendítette a vidék kereskedelmét és hozzájárult benépesedéséhez. A legszemléletesebben ezt Ottawa példája mutatja, ami az ezredesről elnevezett Bytown-ból nőtt ki.

Ma már csak kajakokkal, kenukkal és jachtokkal találkozhatunk a csatornán, amely 2007-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A vízi út május közepétől október végéig hajózható. A zsilipek ugyanúgy működnek, mint hajdan, és a zöldfülűek is minden nehézség nélkül áthaladhatnak.

Januártól, amikor kitűzik a zöld zászlót, korcsolyázók veszik birtokba a fővárosi szakaszát. (Pirossal jelzik, ha zárva, a sárga zászló jelentése: nem tökéletes, de használható.) Ez 7.8 km hosszú és benne van a Guinness rekordok könyvében, mint a világ legnagyobb természetes jégpályája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése