2010. június 26., szombat

Montreali pénzügyek




Noha irigylésre méltóan hangzik, hogy Montrealban az idei költségvetésben többlet mutatkozik, a polgármester, Gérald Tremblay óvatosságra int.

A héten készült el a jelentés, mely szerint a 4 milliárd dolláros éves költségvetésben április végével 62 milliós nettó többlet található. Ahhoz, hogy ezt helyén tudjuk kezelni, három tényezőre kell felhívni a figyelmet:

1 Tavaly ilyenkor 155 milliós volt a hiány.
2 Átlagos években viszont gyakran akár 100 milliós plusz volt várható.
3 Az idei bevételeket egyfelől alaposan megdobta az a legfelső bírósági döntés, melynek következtében a kikötő és a Radio-Canada elvesztette a magas ingatlanadó ügyében kezdeményezett pert és kénytelen-kelletlen befizette a 48 milliós elmaradt adót, másfelől a viszonylag enyhe tél miatt a városháza megspórolt 10 millió dollárt.

A jelenlegi pozitív szaldó ellenére akár 400 millióra rúghat majd a hiány az év végére. Erről leginkább a rendőrség tehet, ahol már most 17,6 millióval szállt el a költségvetés, főként a sportesemények biztosításáért kifizetett túlórapénzek hatására.

Az ingatag pénzügyi helyzet miatt döntött úgy a tavaly novemberben megválasztott polgármester, hogy a zárt ajtók mögött zajló megbeszélések helyett nyilvános, a világhálón élőben követhető vitát kezdeményez, ahol az ellenzék bevonásával keresik meg a kiutat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése