2010. július 16., péntek

Szentendre kanadai kivitelben



Ontario keleti részén, a Szent Lőrinc folyó mellett 24 hektáros területen fekszik Upper Canada Village, magyarul felső-kanadai falu, a skanzen, ahol visszaléphetünk a XVIII.-XIX. századba.

Létezését annak köszönheti, hogy az 1950-es években a folyóra vízerőművet terveztek, ami egyes vidékek elárasztásával járt. Ezekről a területekről mentettek át ide jellegzetes régi házakat, hogy ne tűnjön el teljesen az a kevés kézzelfogható múlt, amire Észak-Amerika visszatekinthet. A megnyitó 1961 nyarán volt, de azóta is folyamatosan gazdagodik a múzeumfalu.

A 40 épület és azok környezete úgy van kialakítva, hogy a látogatónak az legyen az érzése, valódi, élő és működő faluban jár. Az itteniek korhű ruhákban dolgoznak, ellátják a jószágot, fonják a gyapjút, őrlik a gabonát, sütik a kenyeret vagy éppen patkolják a lovakat, verik a vasat.

Mindig nagy élmény körbejárni, de sokféle fesztivált is tartanak további különlegességekkel. Májusban például megfelelő külsőségekkel megünneplik Viktória királynő születésnapját. A legjobb persze a gyerekeknek. Vannak külön számukra szervezett egynapos falulátogatások, de azt hiszem, az igazi a bentlakásos időutazó program lehet, amikor vasárnaptól péntekig élhetik a régi iskolások életét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése