2010. július 25., vasárnap

Calgary Stampede


Alberta tartomány fővárosának lakossága
minden év júliusában legalább a kétszeresére nő, mert a világhírű Stampede - amit előszeretettel neveznek a világ legnagyobb szabadtéri rendezvényének - ilyenkor több mint egymillió embert vonz ide.


A történet majdnem száz éve kezdődött, amikor egy amerikai mutatványos, Guy Weadick a rendes évi ipari-mezőgazdasági kiállításra Calgary-ba érkezvén meggyőzött néhány helyi pénzembert arról, hogy itt érdemes lenne megszervezni egy nagyszabású vadnyugati műsort. Hozatott vadlovakat és bikákat, a város megépítette ehhez a rodeó arénát és olyan magas díjakat tűztek ki, amivel mindenhonnan idecsábították a cowboyokat. Ez a legelső, hat napos stampede 1912. szeptemberében teljes sikert aratott, és az akkori plakáton látható befektetőknek nem kellett megbánni azt, hogy nevüket és pénzüket adták az eseményhez. Aztán pár év szünet következett, de az első világháború végeztével, 1919-ben újra megrendezték a seregszemlét.

Közben a mezőgazdasági kiállítás látogatottsága nagyon visszaesett, és 1923-ban jött a gondolat, hogy a két eseményt vonják
össze. A növekvő népszerűség és a pénzügyi haszon hatására a város vezetői is hamarosan teljes mellszélességgel támogatták az immár évente megrendezett fesztivált.

Manapság a stampede tíz napja alatt Calgary vadnyugati díszbe öltözik és az utcákat ellepik a cowboy-ruhás gyerekek és felnőttek. Felvonulások, bemutatók, kiállítások, versenyek, koncertek követik egymást, vásári forgatag és igazi bulihangulat uralkodik. A középpontban természetesen a rodeó tíz versenyszáma van, ahol a győzteseknek 100, 000 dollár jár, és
a pokoli félmérföld, a lovasszekerek 1,15 milliós díjazású gyorsasági futama.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése