2010. augusztus 5., csütörtök

Mottók és jelmondatok

A konföderáció atyja, Sir Samuel Tilley már 1866-ban kiválasztott egy latin sort a 72. zsoltárból, ami aztán 1921-ben lett Kanada hivatalos mottója: A mari usque ad mare, vagyis a tengertől egészen a tengerig.
Nincs mindegyik országrésznek latin jelmondata, sőt, a Yukon és az Északnyugati Területek semmilyen mottót nem használnak.

Nunavut, azaz a legősibb és egyben legifjabb, 1999 óta i
nuktitut nyelven írja fel címerére: Nunavut Sanginivut - Földünk a mi erősségünk.

Quebecnek természetesen francia a jelszava, 1883-ban Eugene Taché, a tartományi címer megalkotója választotta: Je me souviens (= emlékezem). Elvileg ez a hagyományokra, a francia nyelvre és a római katolikus vallásra vonatkozik, a vérmes elszakadáspártiak azonban inkább mindazokra a sérelmekre kívánnak ezzel emlékezni, amiket az angol nyelvű többségtől kellett elszenvedniük.

Ut incepit fidelis sic permanet - ez ellenben Ontario jelmondata, nagyjából annyit tesz Hűséges maradt a kezdettől fogva. A brit koronához hű lojalistákról szól, akik az amerikai függetlenségi háború alatt és után érkeztek Kanadába. Szintén rájuk utal Új Brunswick mottója, Spem reduxit, visszahozta a reményt.

Új Skócia címerén két összekapcsolt kéz felett ez olvasható: Munic haec et altera vincit (= ez megvéd és a másik legyőz).

Edward Herceg Sziget jelmondata igencsak tényszerű: Parva sub ingenti, apró a hatalmas mellett. Alberta viszont erős és szabad - Fortis et liber, míg Manitoba dicsőséges és szabad - Gloriosus et liber.

Brit Kolumbia természeti szépsége ihlette a következőt: Splendor sine occasu azaz romlatlan ragyogás.

A sok emberből származik erőnk ( Multis e gentibus vires) hirdeti Saskatchewan.

Új-Fundland visszanyúl a Bibliához: Quaerite prime regnum dei, keressétek először Istennek országát (Máté 6.33).






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése