2010. augusztus 22., vasárnap

La tour CN tower

1976 nyarán, 40 hónapig tartó építkezés befejeztével nyílt meg a CN torony, Toronto városának jelképe. Évente nagyjából 2 millió látogató keresi fel az 553,33 méter magas "világcsodát", amely meghatározza a városképet.

Nem pusztán a nagyravágyás hozta létre a hatalmas építményt, hanem gyakorlati okokból is szükség volt egy távközlést segítő toronyra, hiszen a hatvanas évek városfejlesztése teleszórta Torontót felhőkarcolókkal, és a régi átjátszók jelei nem jutottak el akadálytalanul mindenhová. A megnyitás óta viszont még észak-amerikai mértékkel mérve is kiemelkedően jók a vételi viszonyok a térségben.

A turisták azonban egészen másért szeretik. 58 másodpercnyi liftezés után lehet feljutni 346 méterre, a kilátóhoz, ahol akár a lassan forgó étteremben ülve is élvezhetik a nagyszerű látványt. Ha ennél is többre vágynak, újabb jegy vásárlásával még feljebb juthatnak, és 447 méteres magasságból - kedvező időjárási viszonyok mellett - állítólag akár 160 kilométerre is akadálytalanul elláthatnak. Kalandvágyóknak ajánlott az üvegpadlós szint és az ugyanitt található szabadtéri kilátó, ahol 342 méterrel a föld felett fújja hajukat a szél.

A CN eredetileg az építtető Canadian National vasúttársaságra utalt, de minthogy ma már szétváltak útjaik, a hivatalos álláspont szerint a torony neve Canada's National Tower azaz Kanada nemzeti tornya, de ez lényegtelen, mert soha senki nem nevezi teljes nevén.

A torontóiak büszkesége immár 34 éve a világ legmagasabb tornya, legalábbis még a 2010-es Guinness-ben is így szerepel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése