2010. augusztus 29., vasárnap

Kanadai hősök 3.


2004, azaz a CBC A legnagyobb kanadai című műsora óta tudható, hogy a kanadaiak szerint Tommy Douglas tette a legtöbbet az országukért.

Az 1904-ben Skóciában született Thomas Clement Douglas kisgyerekként került Kanadába. Egy baleset után csontvelőgyulladás támadta meg a lábát, és szüleinek nem volt pénzük a szükséges operációra. Úgy menekült meg az amputálástól, hogy egy híres sebész felajánlotta, ingyen elvégzi a műtéteket. E tapasztalat hatására lett az ingyenes egészségügyi ellátás elkötelezett híve. "Úgy éreztem, egy gyermek lába vagy élete sem múlhat azon, hogy a szülei képesek-e elegendő pénzt előteremteni."

A főiskola elvégzése után baptista lelkipásztor Weyburn-ben, ahol a nagy gazdasági világválság (1929-33) által okozott munkanélküliség és tömeges elszegényedés láttán vált szocialistává. 1935-ben jutott be a parlamentbe, majd amikor 9 év múlva pártja elsöprő győzelmet aratott, Douglas lett Saskatchewan (és egész Észak-Amerika) első szocialista miniszterelnöke.

Hivatali ideje alatt - ez összesen 18 évet jelent - rengeteget tett a tartományért: megváltoztatta az oktatási rendszert, utakat, szennyvízhálózatot és villanyvezetéket épített, de a legfőbb hozzájárulása az ország jólétéhez a Medicare rendszer megalkotása és bevezetése a tartományban, az orvostársadalom ellenkezése ellenére. A Saskatchewan-i sikerek alapján ezt a példaértékű egészségbiztosítási rendszert később egész Kanadára kiterjesztették.

Tommy Douglas (aki mellesleg Kiefer Sutherland nagyapja) 1981-ben megkapta a Kanada-rendet, a legmagasabb polgári kitüntetést. 81 évesen, 1986-ban hunyt el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése