2010. szeptember 16., csütörtök

Botanikus kert a Vancouver-szigeten


Butcharték a portland cementből gazdagodtak meg a XIX-XX. század fordulóján. Amikor a házuk melletti kőfejtő már kimerült, a feleségnek, Jenny Butchartnak nagyszerű ötlete támadt: lovaskocsikkal termőföldet hozatott a holdbéli tájra emlékeztető vidékre, majd beültette növényekkel. Ez lett az Elsüllyedt kert. A ház tengerre néző oldalán 1908-ra készült el a japánkert, majd a teniszpálya helyén az olasz. Aztán a veteményeskert 1920-ban átalakult rózsakertté.


Ekkor már évente legalább ötvenezren keresték fel az időközben Benvenuto (olaszul Isten hozott) névre keresztelt birtokot. A a park szépségeit élvezhették Butchart úr díszmadarai is, pávák, kacsák, galambok és egy meglehetősen embergyűlölő papagáj.

Nemcsak növények és madarak kerültek ide a világ sok szegletéből, hanem szobrok és szökőkutak is. A legismertebb ezek közül a bronz vaddisznó, amelynek a szóbeszéd szerint
szerencsét hozó orra fényes a sok simogatástól. A szobor 1620-ban készült márvány eredetije Pietro Tacca műve és a firenzei Uffizi-ben található.


A botanikus kert ma is a Butchart leszármazottak tulajdonában van. Évente közel hétszázféle dísznövényből egy millió tő kerül kiültetésre, hogy a látogatók márciustól októberig folyamatosan gyönyörködhessenek a virágokban, melyek magvait akár meg is vásárolhatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése