2010. szeptember 30., csütörtök

Nanaimo szelet

Kanadai édesség, amelynek leírása nyomtatásban először állítólag egy jótékony célú szakácskönyvben jelent meg az 1950-es években. További részletek és adatok megtalálhatók a Wikipédiában, ahol külön szócikk (http://en.wikipedia.org/wiki/Nanaimo_bar) foglalkozik e három rétegből álló sütemény történetével. Akárhogy is volt, az tény, hogy 1986-ban Nanaimo város polgármestere pályázatot írt ki arra, hogy megtalálják a legigazibb receptet. Íme a győztes:

1. réteg - alaplap

1/2 csésze (110 g) vajat,
1/4 csésze (50 g) cukrot és
5 evőkanál kakaóport (nem instant!) összeolvasztunk. Hozzáadunk
1 kissé felvert tojást és kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve
1 és 1/4 csésze graham kekszmorzsa (vagy más ledarált keksz),
1/2 csésze (60 g) darált mandula és
1 csésze kókuszreszelék kerül bele. Egy 20x20 cm-es szögletes formába belenyomkodjuk (alá érdemes egy folpack lapot vágni, hogy egyszerű legyen majd kiszedni a kész süteményt a formából).

2. réteg - krém

1/2 csésze (110g) vajat,
2 evőkanál és 2 teáskanál (40 ml) tejszínt,
2 evőkanál nem főzős vanília pudingport és
2 csésze (400 g) porcukrot habosra keverünk.

3. réteg - csokoládémáz

100 g étcsokoládét és
30 g vajat alacsony hőmérsékleten összeolvasztunk, ha kissé kihűlt, a sütemény tetejére öntjük.

Megjegyzés:
A családomnak nagyon ízlett, de a krém szerintem így túl édes, igazából már az elkészítés közben is nagyon vacilláltam, hogy sokkal kevesebb cukor is elég lenne, de nem akartam eltérni a hiteles forrástól.

1 csésze= 250 ml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése