2010. október 4., hétfő

Negyven éve történt - az októberi válság

1970. október 5-én az FLQ (Front de Libération du Québec azaz Quebec-i Felszabadítási Front, amely 1963-tól közel száz bombát robbantott és addigi legvéresebb akciója a tőzsdén 27 sebesült áldozattal járt) fegyveresei elrabolják a brit kereskedelmi ügyvivőt, James Cross-t. Az emberrablók követelései közt szerepel bebörtönzött elvtársaik szabadon bocsátása és kiáltványuk közzététele, illetve 500 000 dollár váltságdíj és a szabad eltávozás lehetősége.

Október 10-én az FLQ egy másik sejtje túszul ejti Pierre Laporte tartományi munkaügyi minisztert. Ekkor a tartományi kormány a kanadai hadsereg segítsé
gét kéri a rend fenntartása érdekében. Trudeau miniszterelnök szükségállapotot vezet be és felfüggeszti a polgári szabadságjogok gyakorlását.


Október 17-én egy kocsi csomagtartójában megtalálják Laporte holttestét. Novemberben egy rajtaütés során az őt meggyilkolók közül egyet elfogna
k, a többiek decemberben kerülnek rács mögé.


December 3-án bukkan a rendőrség a Cross-t f
ogvatartók rejtekhelyére. A terroristák elengedik a túszt és Kubába repülnek.

December 28-án a hadsereg kivonul, hiszen a helyzet normalizálódott. Közvélemény kutatások szerint a kanadaiak túlnyomó többsége úgy ítéli meg, hogy a kormány jól kezelte a válságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése