2010. szeptember 24., péntek

Az első kanadai bélyeg

A mai fogalmaink szerinti Kanada nem is létezett - hiszen csak 1867-ben egyesültek az észak-amerikai brit tartományok - , amikor a sokoldalú Sandford Fleming ( mérnök és feltaláló, többek között a CPR vasúthálózat tervezője, a kanadai tudományos akadémia alapító tagja, az egységes időzónák bevezetésének utóbb lovaggá ütött élharcosa) megalkotta az első kanadai bélyeget.


Akkoriban minden bélyeg az uralkodót ábrázolta, el lehet képzelni hát a megrökönyödést: a korona és a királynő monogramja (VR = Victoria Regina) alatt egy hód képe foglalja el a középső részt, a tervező szerint a kanadai nép szorgalmát, leleményességét és kitartását jelképezve.


Errefelé később történt még ennél is faramucibb eset bélyegügyben. 1860-ban Új Brunswick postamestere, Charles Connell az ötcentes bélyegen önhatalmúlag lecserélte a királynőt és a saját arcmását biggyesztette a helyére. Ebbe aztán sajnálatosan bele is bukott, az inkriminált bélyeget pedig (szinte) mind bevonták.


A vöröses színű, nem fogazott 3p azaz 3 penny értékű hódos bélyeg azonban az 1851. ápr. 23-i kiadása után használatban maradt, és noha nagyszerű újításképpen a hátoldala enyvezett volt, nem ragadt igazán jól. A piacon manapság egy kiváló állapotban lévő példány akár 34 000 dollárt is érhet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése