2011. március 23., szerda

Kanadai hősök 4.



A Discovery űrsikló fedélzetén 1992. január 22-től 30-ig egy kanadai orvos is dolgozott. Ennek az űrutazásnak a tudományos feladatai közé tartozott a súlytalanság (azaz a mikrogravitáció) emberi idegrendszerre gyakorolt hatásának vizsgálata. Dr. Bondar ezért került be a csapatba és lett az első ideggyógyász és mellesleg az első kanadai nő, aki földkörüli pályán megkerülhette a földet, nem egyszer, hanem pontosan 129-szer.

Roberta Lynn Bondar 1945-ben született Sault Ste-Marie-ben. Vonzalma a természettudományok iránt korán megmutatkozik, ezért édesapja laboratóriumot épít számára, hogy kedvére kísérletezhessen. Meglehetősen nyughatatlan természet és rendkivül szerteágazó érdeklődés jellemzi. Földön, vízen, levegőben keresi a kalandokat: búvárkodik, repül léggömbön és ejtőernyővel, előbb tanul meg repülőgépet vezetni, mint autót, imád kerékpározni és görkorcsolyázni. Első diplomáját a Guelph-i Egyetemen szerzi meg, és folyamatosan halad előre egyre magasabb tudományos fokozatok felé. Majd 1983 decemberében bekerül az első kanadai űrhajóscsoportba, hogy a hosszú kiképzés után eljusson az űrbe. Visszatérte után kutatóként dolgozik tovább.

A tudományos munka mellett hódol régi szenvedélyének, a fényképezésnek. Képei múzeumokban éppúgy megtalálhatók, mint magángyűjteményekben, és könyvei is megjelennek.

Megkapta a Kanadai érdemrend tiszti fokozatát ( Officer of the Order of Canada) , de tevékenységét hazája nemcsak állami kitüntetéssel ismerte el: nem is egy, hanem öt iskola viseli a nevét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése