2011. március 27., vasárnap

Parlamenti viszonyok

Az ellenzék jó ideje sikertelenül próbálkozott azzal, hogy rávegye a kormányt bizonyos adatok - például a vállalati adó csökkentésének várható hatásai - nyilvánosságra hozására. Pénteken aztán betelt a pohár és a bizalmi szavazáson 156 : 145 arányban elbukott Stephen Harper konzervatív kormánya.

Szombaton a főkormányzó is rábólintott a döntésre, azaz a parlament feloszlatására. Az új választások május másodikán lesznek, addig meglehetősen durva kampányra van kilátás.

A szópárbaj máris megkezdődött. Harper kijelentette: az ellenzék kierőszakolt egy olyan választást, amihez az országnak semmi kedve és amire a gazdaságnak semmi szüksége. Amire szüksége lenne, az egy stabil, többségi kormány, de szavai szerint az ellenzéki pártok azt tervezik, hogy koalícióra lépnek, ha pártja nem szerzi meg a szavazatok többségét.

Ignatieff, a liberális párt vezetője azonnal közleményt adott ki, melyben leszögezte, hogy nem áll szándékában koalícióra lépni senkivel, szabad visszautat biztosít Harpernek, ha a konzervatívok bármilyen arányban megnyerik a küszöbön álló választásokat.

A 308 tagú kanadai parlamentben (pontosabban annak alsóházában) az abszolút többséghez 155 szavazat kellene, de előrejelzések szerint erre egyik pártnak sincs esélye. A most feloszlatott parlamentben 143 konzervatív és 77 liberális ült, a Bloc Quebecois 47, az NDP 36 mandátummal rendelkezett és két független képviselő mellett 3 hely üres volt. Mivel nagyjából hét év alatt ez lesz immár a negyedik alkalom, hogy a kanadaiaknak az urnákhoz kell járulni ( a legutóbb 2008 októberében), könnyen elképzelhető, mekkora lelkesedéssel várják a májusi voksolást.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése