2011. március 9., szerda

A legjobb hely a világon


Idén újra Vancouver lett a legélhetőbb város a világon - az Economist folyóirat szerint. És még két kanadai versenyző jutott az első tízbe: Toronto (4) és Calgary (5). Ha ebből arra következtetnénk, hogy Kanada a leginkább irigylésre méltó ország, akkor tévedünk, mert Ausztrália a győztes ebből a szempontból, négy befutóval: Melbourne (2), Sydney (7), Perth és Adelaide (holtversenyben 8).

140 várost rangsoroltak az ítészek, akik a döntést sokféle tényező figyelembevételével hozták. Összesen 30 mutatót vizsgáltak, öt nagy kategórián belül: politikai stabilitás, egészségügy, kultúra és környezet, oktatás, infrastruktúra. Ezek között van olyan, ami adott, azaz nem változtatható meg, például az éghajlat, de a legtöbb gondos munkával, pénzzel és odafigyeléssel fejleszthető. Száz pont járt az ideális és egy az elviselhetetlen viszonyokért.

Vancouver idén és tavaly is 98 százalékot teljesített. De mit tud, hogy immár öt éve folyamatosan e lista tetején áll?

Gyönyörű a táj, magas hegyek övezik, ott az óceán és az éghajlat is kellemes.
A nyár meleg és napos, a tél enyhe (Kanadában ez nagy szó!). Minden zöld, a város tele van szépséges parkokkal. Fontos a környezetvédelem és a tiszta környezet miatt magas a várható élettartam. Virágzó a gazdaság. Sok felsőoktatási intézménye közül a Brit Kolumbiai Egyetem Kanada második legjobb egyeteme. Fejlett a közlekedési hálózat, és nincs még egy olyan kanadai nagyváros, ahol több kerékpárost és gyalogost látni az utakon. Magas az életszínvonal (és a megélhetési költségek is). Az emberek barátságosak és nagyon sok náció él békésen egymás mellett (a lakosság 52 %-ának nem angol az anyanyelve!)

De, sajnos, nincsen rózsa tövis nélkül: az egyetlen negatívum, amire az Economist is felhívja a figyelmet, a bűnözés, főként a betörések magas száma.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése