2010. február 22., hétfő

Királyok, szentek, felfedezők


A kanadai földrajzi nevek eredetük szerint két csoportba oszthatók. Egyfelől vannak az őslakosoktól ránk maradt elnevezések, ilyen maga az országnév a huron-irokéz kanata (falu, település) szóból, másfelől az európai jövevények által kitaláltak, például Newfoundland, azaz latinul Terra Nova, ahogy a portugál João Vaz Corte-Real 1472-ben nem túl frappánsan megalkotta. A jelentésből kiindulva több alcsoport létezik.

Neveztek el helyeket emberekről. Felfedezőkről, mint az olimpiának épp most helyszínt adó nagyvárost George Vancouverről, vagy a Mackenzie-folyót Alexander Mackenzie-ről. Szentekről, lásd Szent Lőrinc-folyó. Királyokról és egyéb nagyságokról, például az 1882-ben alapított Alberta tartományt Viktória királynő negyedik lányáról, aki az akkori főkormányzó, John Douglas Sutherland Campbell felesége volt.


Az őshonos népek neve szintén forrásul szolgált. A főváros az Ottawa-folyóról kapta nevét, amelynek partján a XVII. század végéig élt az algonkin nemzetbéli ottava népcsoport.

A fenti példa - folyónévből városnév - azt is megmutatja, hogy egyes helynevek más, régebbi helynevekből származnak. Hasonló névátvitellel Montreal-t az ott emelkedő Mount Royal-ról (királyi hegy) nevezték el. Itt kell említeni az európai földrajzi nevek újrahasznosításával alkotott szókapcsolatokat, mint Nova Scotia (Új Skócia latinul) vagy New Brunswick esetében, mely utóbbi azért kapta a németországi Braunschweig nevét, mert az angol király Braunschweig-Lüneburg hercege is volt.

Vannak végül a leíró típusú nevek, mint a Northwest Territories = északnyugati területek, Ontario = szép tó (móhók nyelven), Quebec = szoros (mikmak), Saskatchewan = gyors folyam (krí), Yukon = nagy folyó (gvicsin).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése