2010. február 25., csütörtök

Zöld - zöldebb - legzöldebb

Vancouver igyekezett minél zöldebb olimpiát rendezni. (Az itteni környezettudatosságot jól jellemzi, hogy Észak-Amerikában Brit Kolumbia tartomány volt az első, ahol már 2008-ban bevezettek egy fogyasztói karbon-adót.) Az olimpia technikai lebonyolítását kézikönyvek tömege segíti, melyek a korábbi tapasztalatok alapján részletesen leírják, hogy mit és hogyan kell elvégezni. Azonban ezekben nem esik szó arról, hogyan lehet visszafogni a környezetkárosító hatásokat, amelyek egy rengeteg embert mozgató eseménnyel óhatatlanul együtt járnak.

Útmutatás híján a szervezőbizottság az egyetemhez fordult. Így jutott többek mellett néhány diáknak elképesztően izgalmas feladat: módszereket kidolgozni a károsanyag-kibocsátás mérésére és csökkentésére.

A mérés nem újdonság, hiszen pontos értékeket állapítottak meg már Torinóban és Salt Lake City-ben is. A hangsúly a csökkentésen van, amihez jó kiindulási pont volt az, hogy a villamos energiát Vancouver eleve a környezetet nem szennyező vízerőműtől kapja.

Néhány további fontos ötlet:

- A nézők szállítására üzemanyagcellás buszokat vásárolt a közlekedési vállalat és a repteret vasútvonal köti össze a belvárossal.

- Akinek jegye van a versenyekre, ingyen használhatja a tömegközlekedést. Mindez 30 %-kal csökkentette a gépkocsiforgalmat.

- A szelektív szemétgyűjtés manapság már magától értetődő, a komposztálható hulladék külön tartályba kerül.

- A központi épület 20 000 négyzetméteres zöld tetején őshonos növények között madarak, rovarok és kisemlősök élnek.

- Az olimpiai faluban esővíz-öblítéses a WC, napenergia szolgáltatja a melegvizet és még a szennyvíz hője sem vész kárba.

- A gyorskorcsolya-pályát olyan faanyagból építették, amelyet a fenyőháncsszú-fertőzés már amúgy is halálra ítélt

A nagyszerű összhatást némiképp árnyalja, hogy a meleg miatt napokig helikopterek és kamionok hordták a havat a pályákra, de tagadhatatlan, hogy az amúgy sokat bírált kanadai rendezők a fenntarthatóság szempontjait olyannyira figyelembe vették, hogy 15 %-kal csökkentették az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése