2010. március 7., vasárnap

Drága otthon



A gazdasági válság Kanadát nem taglózta le. A jelzáloghitelezési piacot uraló bankok többnyire konzervatív kölcsönfeltételekkel dolgoztak, tartózkodtak a nagyon kockázatos ügyletektől.


A bankok most is rendben működnek, a kormánynak egyiket sem kellett pénzzel kihúzni a bajból, sőt, kettő közülük – a Royal Bank of Canada és a Toronto-Dominion - a Moody’s minősítése szerint még mindig az AAA kategóriába tartozik, amit rajtuk kívül mindössze négy bank mondhat el magáról az egész világon.


Az utóbbi fél évben a lakáspiac ismét fellendült a rendkívül alacsony hitelkamat miatt. A lakásárak alaposan felmentek, míg a hosszú távra visszatekintő statisztika szerint az átlagotthon ára az átlagos háztartás adózott éves jövedelmének 3,7-szerese, jelenleg az ötszöröse.


Közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy beláthatatlan következményekkel járhat majd a hitelkamatok emelkedése, ami elkerülhetetlenül be fog következni.


Noha a jelzáloghitel-állomány növekedése jóval a 2007-es csúcs alatt van, Jim Flaherty pénzügyminiszter lépésre szánta el magát.

  • A legfontosabb változtatás értelmében minden hitelfelvevőnek meg kell felelnie az ötéves, fix-kamatozású szigorúbb jelzálog-előírásoknak, még akkor is, ha alacsonyabb, változó kamatozású, rövidebb futamidejű kölcsönt kérnek.
  • Adósságrendezés esetén az ingatlan értékének 90 %-áig lehet hitelt felvenni az eddigi 95 helyett.
  • Befektetési célból vásárolt ingatlannál 20 % lesz a minimum önerő.


Ugyan egyes szakértők vitatják, a legtöbben dicsérik az április 19-én hatályba lépő új szabályokat, melyek a remények szerint felelősségteljesebb hitelvállalásra ösztönöznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése